EREN EYÜBOĞLU
Yaşamı ve İşleri
5 Ekim 2018 - 10 Mart 2019

CerModern Sanatlar Merkezi
Altınsoy Cad. No:3 Sıhhıye - Ankara

‘‘Doğada insan hep kendini bulur. Hep ustalardan bakıp resim yaparsan sen yok olursun, hep kendi cebinden harcar tükenirsin…’’ Eren Eyüboğlu

CerModern yeni sezona Eren Eyüboğlu’nun şimdiye kadar açılmış en kapsamlı sergisi olan ‘‘Eren Eyüboğlu –Life&Works’’ sergisiyle başlıyor. 5 Ekim günü açılacak sergi 10 Mart tarihine kadar CerModern Ana Galerisi’nde ziyaret edilebilecek. Küratörlüğünü CerModern Sanat Programları Yönetmeni Zihni Tümer’in üstlendiği sergide sanatçının 1930’ların Paris’inden 1980’lerin İstanbul’una geçirdiği değişimlere şahit olmak mümkün.

Eren Eyüboğlu’nun Romanya’nın Yaş kentinde başlayan ve oradan Paris’e Andre Lhote’un atölyesine uzanan sanat eğitimi, 1931 yılında Şair ve Ressam Bedri Rahmi Eyüboğlu ile karşılaşmasından sonra Türkiye’ye uzanmıştır. Eren Eyüboğlu, yaşamı boyunca farklı teknikleri, farklı etkileri, birbirinden farklı formlara ve alanlara uygulayabilmiş bir sanatçıdır. Bu sergide sanatçının bu yenilikçi yönünü çok rahatlıkla görebileceksiniz. Anadolu’nun pek çok yerini gezen ve resimlerinde yarı soyut dışavurumcu denebilecek bir doğa görüşüyle, Anadolu insanını ve geleneksel yaşama dair konuları işleyene Eyüboğlu, yapıtlarında folklorik özellikleri plastik değerlerle bütünleştirmiş, süslemecilikten kaçınmış, portre ve figürlerinde ışık-gölge dağılımını bu kaygı doğrultusunda düzenlemiştir.

Sergide sanatçıya ait seramik, karakalem, yağlıboya, suluboya, ve guaj boya eserlerin yanı sıra eskizler ve özel fotoğraflar da sergilenecek.

Eren Eyüboğlu, ilk çalışmalarına ortaöğretim yıllarında özel resim dersleri alalarak başladı. Romanya Yaş Güzel Sanatlar Akademisi’nde resim öğrenimi gördü. 1929 yılında okulu bitirdikten sonra Paris’e gitti. Dört yıl boyunca Julian Akademisi’nde André Lhote’un öğrencisi oldu. Bu sürede Monet ve Cezzane’nın eserlerini inceledi. Onlardan röprodüksiyon çalıştı. 1930 yılında Paris’te tanıştığı kendisi gibi resim sanatçısı olan Bedri Rahmi Eyüboğlu ile 1936 yılında evlenerek İstanbul’a döndü. İki resim sanatçısı eş olarak yaşamlarını sürdürmeye başladıkları Türkiye’nin dört bir yanını dolaşarak Anadolu insanının yaşam biçimini tuvallerine folklorik özellikleri plastik ögelerle birleştirerek yansıttı. Bedri Rahmi Eyüboğlu ile birlikte D Grubu’na katıldı. Topluluğun etkinliklerinde önemli rol üstlenen sanatçı resimlerinde soyutlamacı ve Ekspresyonist görüşü ile Anadolu insanına ve doğal yaşama yönelik konular işledi.

1950’li yıllarda Picasso ve Braque gibi usta ressamlardan çalıştığı kopyalar sayesinde yapıtlarında ayrıntıdan uzaklaşarak; sadeliğe, ritmik çizgi ve heyecan verici , coşkulu renk uyumuna yöneldi. Eşi Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun nakışçı stiline karşın, yöresel anlatımlara ulaşmada plastik ögelere eğilimi ağır bastı. Temalarına Çağdaş bir yorum kazandıran Eyüboğlu, Üç Güzeller, Dört Güzeller gibi mitolojik konulu resimler de yaptı.

Resmin yanında Mozaik da çalıştığı 1956’da Ankara Etibank, 1957’de 4. Levent Konut Duvarları, 1978'de Ankara Çocuk Hastanesi , Cerrahpaşa Hastanesi ile 1979 yılında Haydarpaşa Göğüs Hastalıkları Hastanesi için gerçekleştirdiği mozaik panolardan anlaşılmaktadır. Geride çok sayıda sanat eseri bırakan Eren Eyüboğlu, 1988 yılında İstanbul'da öldü.