İMREN İYEM ASLAN
Resim Sergisi │ Painting Exhibition
06 – 23 Aralık 2018


Açılış │ Opening : 6 Aralık December │ Perşembe Thursday │ 18:00 – 6:00pm
Fırça Sanat Galerisi : Hilal Mahallesi Turan Güneş Bulvarı Hollanda Caddesi 685 Sokak No 7/A Çankaya - Ankara

İmren İyem Aslan'ın 6 Aralık Perşembe günü Fırça Sanat Galerisinde açılacak ve 23 Aralık tarihine kadar açık kalacak sergisinde ele aldığı konu doğa ve dokusal çalışmalardan oluşuyor. 

“Doku” yine işin olmazsa olmaz kısmı. Bu defa geometrik formlarla çizgisellik iç içe geçmiş durumda. Dingin doğadan, hareketli doğaya geçmek işin merkezinde duruyor. Tuvalin dışına çıkan veya çıkmaya çalışan bir doğa fikrinde de gezinmiş İmren İyem Aslan. Dışarıdan içeriye yansıyan lekesel bir değer veya gölge, tuvalin dışına yol olmaya çalışan çizgiler gibi…

Doğa konusuna dokusal yaklaşım, sanatçının resme yaklaşımında merkezi bir yerde. Ancak açık alanda tuvalin arkasına geçip doğa tasvir etmekten farklı yaklaşım… İmren İyem Aslan. doğayı, doğada tasvir etmenin kaçınılmaz olarak sınırları çoğalttığını düşünüyor. Böyle olduğunuzda yapılan şeyin “tuvale aktarmak” olduğunu, dolayısıyla da “aktarıcı” olmak ile “sanat yapmak’’ arasında bir gel git yaşandığını düşünüyor. İmren İyem Aslan'a göre, en primitif desenlerden bu yana, sanatın temel sorularından biri, tuvalin arkasındaki öznenin sanatçı mı, aktarıcı mı olduğudur.

İmren İyem Aslan. doğayı ve sanata yaklaşımını kendi cümlelerinde şöyle özetlemiş; ’ Henüz yoldayım ve yolun nereye çıkacağını bilmiyorum. Aslında her ressam bir anlamda kendi yoluna yabancıdır. Büyük ustaların yolu, tarzı, nefesi var, tuvallerine sinmiş olan… Fırçalarından gelen her kıvrım, her darbe, desen ve renk sizi sanatçının kimliğine taşır. Buralara gelmek deli, divane bir yolculuktur ve hiç şüphesiz Nietzschevari bir süzülme, arınma sürecidir. Çok zor işler bunlar ama bir konuda özgüvenle konuşabilirim; çalışıyorum, emek harcıyorum, sınırlarımı yapabildiğim kadar zorluyorum…

“Tarz” konusuna gelirsek; figürlü peyzajlarla bayağı mesaim oldu. Bir kaç yıl öncesine kadar açık ve monokrom renk anlayışına sahip dokusal doğa çalışmalar yapıyordum. Uzayan, uzadıkça belirsizleşen, girift zeminler ilgimi çekiyordu. Doğa sonsuz olanaklar sunuyor. Doğa dediğiniz, bizden, çevremizden, iç dünyamızdan farklı bir şey değil. Doğaya karşı halimiz, denizin içerisinde olmak ve denizi bilmemek halidir.’’

1995 yılında Gazi Üniversitesi Resim Bölümünden dereceyle mezun olan sanatçı, biri Almanya’da olmak üzere 10 kişisel sergi yanında, çok sayıda karma resim sergisine katıldı.