“KÖPRÜLER”
Sophia Kalogeropoulou
Hatice Kumbaracı Gürsöz 

Resim Sergisi & Painting Exhibition
23 Kasım November – 14 Aralık December 2018

Açılış / Opening : 23 Kasım November │ Cuma Firday │ 19:00. 7:00pm
Sismanoglio Megaro Sanat Galerisi : İstiklal Caddesi No 60 Galatasaray Beyoğlu - İstanbul


Küratör – Curator : Iris Kritikou


BİR DOSTLUK SERGİSİ
İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü Neşet Günal Atölyesi’nden mezun olan Ressam Hatice Kumbaracı Gürsöz  bu sene sanat hayatının 50. yılını kutluyor. Önceki yıllarda 5 kez ortak sergi açtığı Yunanistan’ın önemli sanatçılarından Sophia Kalogeropoulou ile  6. ortak sergilerini İstanbul’da açıyorlar.


İki değerli sanatçının “Köprüler” isimli  6. ortak sergileri 23 Kasım 2018 tarihinde  saat 19.00’da  Yunanistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nun  İstiklal Caddesi, No.60, Galatasaray, Beyoğlu adresindeki Sismanoglio Megaro isimli sanat galerisinde açılıyor. Sergi 14 Aralık 2018 tarihine kadar Cumartesi ve Pazar günleri hariç her gün 15:00 20:00 saatleri arasında gezilebilecek.


Hatice Kumbaracı Gürsöz, “Ortak sergimizi çok istememize rağmen, o zaman İstanbul’a taşıyamamıştık. Şimdi bu hayalimizi gerçekleştiriyoruz” diyor ve bu serginin gerçekleşmesinde katkılarından dolayı sergiye ev sahipliği yapacak olan Yunanistan’in İstanbul   Başkonsolosu Georgia Soultanopoulou ve Konsolos Danai Vasilaki ile  serginin küratörlüğünü üstlenen  İris Kritikou'ya teşekkür ediyor.


Bu önemli bir sergi*… 
Sadece iki eski dostun, zaman zaman bir araya gelerek sergi açmasının ötesinde, resimlerinin özgün bir dil üretmiş olmasıyla da önem arz ediyor. Her iki ressamın resimlerinin ortak noktası insana dayalı bir estetik kültür geliştirmiş olması… Gerek Hatice Kumbaracı Gürsöz’ün resimlerinde, gerekse de Sophia Kalogeropoulou’nun çalışmalarında ortak temalar olduğu gibi, kendine has değer, imge ve üslup farklılıkları da var. 


Her iki ülke ve iki toplum ve sanatçının benzer ve farklılıklarıyla birbirini kucaklaması, dostlukla buluşması anlamına gelmesi noktasında da ayrıca önem arz etmektedir. İki sanatçı da özgün imge geliştirmesi noktasında benzer bir dünya zenginliğine sahipken, kültürel özgünlükler noktasında farklı imgeleri ve biçimleri de kullanıyorlar.
Bu sergi iki kültürün, iki ülkenin, iki sanatçıyla simgelenen dünyaların; özgürlük ve yaratıcılık içinde bir arada, bir dostluk çerçevesinde yaratıcılıkta buluşması noktasında çok önemlidir… 


Ve, hem günümüze hem de geleceğe önemli ve kalıcı, sanat yoluyla barış ve dostluk mesajları vermektedir.
*Alıntı : Bahariye Sanat Gazetesi


Adana`da doğan Hatice Kumbaracı Gürsöz, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü Neşet Günal Atölyesi’nden 1969 yılında mezun olmuştur. Mezun olduktan sonra Akademi’de Sadi Diren Atölyesi’nde  iki yıl süreyle seramik  eğitimi  görmüştür.  Almanya`da Federal Sanatçılar Birliği (BBK) üyeliğine kabul edilmiş, 1997’de resim dalında “Abdi İpekçi Dostluk ve Barış Ödülü”, 2003’te “Türkmen Dostluk Ödülü”, 2004’de“ Armada Sanat Ödülü",  MSÜ-DGSA Mezunları Derneği’nden  2009’da “Sanatta 40 Yıl Başarı Ödülü”, 2016’da da uzun yıllar sanata verdiği hizmetlerden dolayı teşekkür plaketi almıştır. Yurtiçinde ve Avustralya, Pakistan, Almanya, Yunanistan, Türkmenistan, Suriye, Ürdün ve İsviçre’de 38 kişisel sergi açan, çok sayıda karma sergiye ve sanat festivallerine katılan sanatçının 12 kişisel sergi kataloğu bulunmaktadır.  Gazilerin  rehabilitasyonuna sanatla  katkısından dolayı Türk Silahlı Kuvvetleri Elele Vakfı’ndan şükran plaketi almıştır.  Dışişleri Bakanlığı Suna Çokgür Ilıcak Sanat Galerisi`ni kuran ve Mart 2005-Mart 2007 tarihleri arasında küratörlüğünü üstlenen, Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mezunları Derneği Ankara Şubesi’nin 2001-2015 yılları arasında başkanlığını yapan sanatçı 2007 Ağustos ayından itibaren Bosphorus / Bahariyte Sanat Gazetesi’nin Ankara Temsicisi ve yazarlarındandır.


Uluslararası tanınmış Yunan ressam Sophia Kalogeropoulou, Atina'da doğdu. Yunanistan Amerikan Koleji mezunu, Atina Ulusal ve Kapodistrian Üniversitesi Hukuk ve Siyasi İktisat mezunu. Aynı zamanda Atina Konservatuarı'nda ve daha sonra Viyana Opera Binası'nda müzik eğitimi aldı. Viyana Devlet Operası'nda 1976-77 döneminde esas ismi Sophia Mazaraki ile solist olarak yer aldı. Resimde kendi kendini yetiştirmiş. Dünyadaki en önemli sanat galerileri tarafından uzun yıllardır temsil edilen ve uluslararası çapta büyük sergilere katılan Sofia Kalogeropoulou, son dönemdeki araştırma verileriyle zenginleştirilmiş bir retrospektif sergiyi, sanat ve müzik alanında Yunanlık fikrinin ortak bir işareti ile sunmayı diliyor. Onun sanat deyimi, Naif Sanat'ı karakterize eden estetik ilkelere dayanmasına rağmen, yaşamın sevincinden ve tarihsel ve kültürel öğelerin kapsamlı kayıtlarından esinlenen daha geniş bir sanatsal ve sembolik kapsam elde etti. Yunanistan'da ve yurt dışında (Kıbrıs, İsveç, Tel-Aviv, New York, Belçika, Türkiye ve başka yerlerde) 39 kişisel sergi açmış ve Müzeler, Kurumlar ve Sanat Alanlarında önemli grup sergilerine katılmıştır.
Eserleri Yunanistan'da ve yurt dışında önemli özel koleksiyonlara, müze ve sanat galerilerinde bulunmaktadır.